Skip links

Novoškotski prinašalec

ZGODOVINA IN IZVOR

Novoškotski prinašalec je najmanjši od vseh šestih pasem prinašalcev. Včasih so ga imenovali mali rečni racar (Little River Duck Dog). Sedaj ga nekateri imenujejo novoškotski prinašalec ali kar Duck Toller, za nas kot ljubitelje in vzreditelje te pasme že več kot 20 let, pa je enostavno »Toler«.

Ko ljudje prvič vidijo tega ljubkega psa po navadi vprašajo: »Oh, kakšen mešanec pa je to?« Toda kadar vidijo dva ali več tolerjev skupaj, tega vprašanja ne postavijo. »Kako ljubke pse imate, katera pasma pa je to?« Naslednje vprašanje se zrcali na njihovih obrazih, ko jim poveš daljšo različico imena: »Nova Scotia Duck Tolling retriever«.

Tolerji so srednjeveliki rdečkasti psi z ali brez belih oznak. Ta zelo živahen, občutljiv in čuječ delovni pes potrebuje resno in aktivno delo, da bi se lahko razvil v srečnega in zdravega psa. V nasprotnem primeru je lahko nemiren ali hiperaktiven. Če imate tolerja, je nujno primerno in dobro zasnovano šolanje, krajše pri mladem psu, kasneje, pri starejših, pa daljše s širitvijo nabora nalog. Nikoli ne pozabite na izvor te pasme. Toler je moral delati v težkem okolju, v vodi in na kopnem je moral neutrudno privabljati in prinašati divjad.

Tolerje še posebej odlikujejo lep kožuh, barva in splošen vtis, saj so hitri, igrivi in zelo privrženi svoji družini, včasih nekoliko zadržani do tujcev ter vedno pripravljeni na delo, če poznaš kodo njihovega delovanja. To niso psi za začetnike, saj odprto pokažejo svoje frustracije in stres, česar tisti, ki ne vedo veliko o psih, ne razumejo. Enolične naloge in mnogo ponovitev jih dolgočasijo, v tem primeru boste kmalu izkusili njihov taktičen odziv: »Vem kaj hočeš, toda to sem zate že naredil in res ne vem, zakaj bi moral še enkrat.«

Ljudje, ki si želijo običajnega družinskega psa, ker mu ne morejo nuditi izdatnega treninga, naj ne kupijo tolerja. Toler je delovni pes.

Dandanes je na voljo mnogo vrst delovnih preizkusov, različno od države do države, od kluba do kluba. Na voljo so testi s prinosili, lovske preizkušnje, privabljanje rac, delovni testi, toda tudi druge vrste dela, kot so na primer sledenje, iskanje oseb, reševanje, agility, obedience in podobno so lahko primerne za tolerje.

In nikoli ne pozabite, da toler potrebuje veliko nege ter spanja in počitka za regeneracijo.

ŠTUDIJA GLAV

Vzreja tolerjev je kot škatla s pralineji, ko jo odpreš, v njej najdeš veliko različic. Nekateri imajo temen pigment, nekateri so v barvi mesa, nekateri imajo bele oznake, nekateri ne, nekateri so na visokih in nekateri na nizkih nogah.

Toda ko pogledamo standard, moramo biti pozorni na očitno: ko pogledaš psa, ga moraš takoj spoznati kot tolerja. Prvi pogled: srednje velik, rdeč, svetleča dlaka, hiter v gibanju, čuječ, igriv in intenziven.

Preveliki ali pretežki tolerji niso zaželeni, saj so videti kot karikature te pasme. Pretežak pomeni, da toler ne more delati v težjih pogojih dlje časa, saj se prehitro utrudi.

Premalo substance in prešibak trup tudi nista zaželena. Ti psi morajo biti dobro grajeni za delo. Tolerji se gibajo s stilom in močjo.

Vsak vzreditelj se trudi, da bi se, kolikor je le možno, približal standardu, vzrejal zdrave in tipične tolerje ter našel lastnike, ki bi jih bili vredni, kar pa sploh ni lahka naloga.

STANDARD ZA PASMO

PRENESITE DOKUMENT
Return to top of page