Skip links

Kodrasti prinašalec

ZGODOVINA IN IZVOR

Kodrasti prinašalec velja za najstarejšo od vseh pasem prinašalcev. Večina strokovnjakov meni, da izhaja iz pasme Vodni pes, ki je postal slaven v 17.stoletju zaradi svoje ostrine, ljubezni do vode, nagona po prinašanju in vzdržljivosti. Skoraj gotovo  je bila ta pasma križana tako s poenterjem kot sterom in kodrom. Slike iz 18.stoletja dokazujejo, da je kodrasti prinašalec že obstajal v svoji današnji obliki. Pasma je bila leta 1854 priznana v Angliji in prvič razstavljana v Birminghamu 1860.  Pasma kodrasti prinašalec je nespremenjena že več kot 100 let, znana pa že 400 let.

UPORABA

Pred približno 100 leti je bila pasma izredno priljubljena na Otoku. Skoraj vsak gozdar in lovec v Angliji in na Škotskem je imel več kodrastih prinašalcev. Uporabljali so jih v v lovske namene in kot čuvaja pred divjimi lovci in za hišo.
Zaradi njihovih odličnih plavalnih sposobnosti, so jih uporabljali tudi ribiči v Norfolku za polaganje in dvigovanje ribiških mrež. Ravno tako dolgo so »Curlyji« poznani tudi v Avstraliji in tam so jih uporabljali celo za lov na kenguruje.
Skandinavci jih uporabljajo tudi kot vlečne pse. V nekaterih državah so vodniki za slepe, kjer jim pomaga njihova višina, ki daje slepim večjo oporo.
Glede na raznoliko uporabnost lahko rečemo, da je »Curly« pes par excellence.

ZNAČAJ

Kodrasti prinašalec je sicer prijazen, vendar bolj zadržan do tujcev kot ostale pasme prinašalcev, je zelo zaščitniški in čuječ. Pasma potrebuje ljubezen in ni primerna za v pesjak. Za delo s kodrastim prinašalcem je potrebno več potrpljenja. Odrašča počasi in dozori šele pri treh letih. Je tudi zelo rad svojeglav, tako da je za vsak trening potrebno veliko časa, potrpljenja in vztrajnosti. Ko pa enkrat osvoji posamezne naloge pa je vztrajen, voljan samostojno delati in se nikoli ne preda. Ima odličen nos, je primeren za krvno sled in odlično markira.

NEGA

Kodrasti prinašalec je kodrat po celem telesu, razen po glavi, zadnjih nogah in plečih, kjer je kratka dlaka, ki jo je izredno lahko negovati. Krtača ali glavnik se ne uporabljata. Dlako občasno zmočimo in jo s prsti krožno zmasiramo. Tako očistimo dlako istočasno odstranimo odmrle lase. Kot ostali prinašali tudi kodrasti prinašalec dvakrat letno menja dlako. Najboljša nega je redno plavanje.

RAZŠIRJENOST

Danes je v Evropi registriranih več kot 2000, v Severni Ameriki 1000 in v Avstraliji 2000 kodrastih prinašalcev.

STANDARD ZA PASMO

PRENESITE DOKUMENT
Return to top of page