Skip links

Chesapeake bay retriever

ZGODOVINA IN IZVOR

Chesapeake bay prinašalec je edina pasma prinašalcev, ki izhaja iz ZDA.
Obstoja veliko teorij o izvoru pasme, po vsej verjetnosti je nastala s križanjem različnih pasem: kodrastega prinašalca, ravnodlakega prinašalca, irskega vodnega španjela in različnih pasem setrov. V Ameriškem kinološkem združenju je bil prvi Chesapeake Bay prinašalec registriran 1878.

ZNAČILNOSTI

Chesapeake je bil dolgo vsestranski pes. Pomagal je loviti race in gosi v leden močvirju, kjer je v svojem elementu. Znan je po ljubezni do vode, trpežnosti, pogumu in samostojnem delu. Je tudi dober čuvaj, do tujcev je nezaupljiv, do svoje družine pa zelo prijazen.

UPORABA

Chesapeake je prvenstveno lovski pes, ki nujno potrebuje psihično in fizično težke naloge. Je neuničljiv učenec. Najbolj je zadovoljen, če lahko uporablja svoje prirojene sposobnosti za lov; vendar pa se tudi na drugih področjih najdejo zanj ustrezne naloge.
V lovi je odličen pri prinašanju divjadi ali na krvni sledi. Odlično se obnese tudi na težkem, zaraslem terenu. Tisti, ki pa niso lovci Chesapeaki lahko uporabljajo za prinašanje dummyjev, pri reševanju ali celo za agility.
Potrebno je upoštevati da Chesapeake potrebujevedno dovolj zaposlitve. Nezaposlen Chesapeake, ki hodi na primer samo na dolge sprehode, bo kmalu postal zdolgočasen. Sam si bo poiskal »zaposlitev«, ki pa jo lastnik redko odobrava.
Zaradi svojega čuvajskega in varovalnega nagona ni primeren za vodnike slepih.
Chesapeake spada med večje pasme prinašalcev. Je močan, zelo mišičast pes. Dlaka je kratka, največ 2,5 cm, z zelo gosto poddlako, ki deluje kot naoljena. Ta tipična struktura Chesapeaku omogoča plavanje v mrzli vodi, tako da je včasih lahko ure in ure delal v zalivu Chesapeake.
Barva Chesapeake naj bi bila prilagojena njegovi uporabi pri lovu. Barvna paleta je najširša od vseh prinašalcev. Od barve posušene trave, do svetlo rdečkaste, sivo rjave do različnih rjavih odtenkov (svetlo rjava, rjava, temno rjava), vse vrste barve so dovoljene. Zaželena je ena barva dlake, vendar je dlaka lahko na posameznih delih telesa v različnih odtenkih iste barve. Dovoljene se male bele lise na prsih in tačkah, tudi masko ima lahko temnejšo.
Veliko Chesapeakov pokaže nenavadno veliko mimike in tipičnih glasov za to pasmo.
Je mnogo bolj razširjena pasma v ZDA kot v Evropi.

STANDARD ZA PASMO

PRENESITE DOKUMENT
Return to top of page